суббота, 16 апреля 2011 г.

Єллоустонський вулкан виявився більшим, ніж припускали вчені


Геофізики Університету Юти провели перше великомасштабне картування електричної провідності гігантського підземного завитка гарячої і частково розплавленої скельної породи, яка підживлює знаменитий Єлловстонський супервулкан.


Супервулкани вважаються найбільшою, самої руйнівної загрозою для Землі. На щастя для нас, вони лізуть рідко, сотнями тисяч років накопичуючи в своїх величезних резервуарах розплавлену магму, щоб потім влаштувати нашій планеті апокаліпсис, в тисячі разів перевершує за наслідками звичайні виверження. На Землі супервулканів кілька, найвідоміший знаходиться на глибині 80 км під Єллоустонському парком. Популярність йому принесло обставина, що, за розрахунками, він повинен прокидатися приблизно раз в 600 тисяч років, тоді як з часу останнього виверження пройшло вже 642 тисячі років. Електронна версія можливого виверження Єлловстонській супервулкану нагадує фільм жахів. Розплавлена ​​магма, піднявшись на 50 км вгору, знищить усе живе в радіусі тисячі кілометрів, кількості магми вистачить, щоб засипати всю Північну Америку 15-сантиметровим шаром попелу. До того ж на всій планеті настане ядерна зима, яка навіть зможе викликати новий льодовиковий період. Сьогодні супервулкан видає себе тільки гейзерами і гарячими джерелами.

Сейсмічні вимірювання 2009-го року показали, що порожнина, яка живить магмою резервуар Єлловстонській супервулкану, розташована до земної поверхні під кутом 60 градусів і тягнеться на 240 км на глибинах від 80 до 650 км. Вимірювання електропровідності показали, що вона значно довше - близько 640 км. Глибину її залягання цим способом виміряти не вдалося, оскільки радіохвилі, навіть такі наддовгі, які застосовувалися при скануванні, не проникають під землю далі 300 км.

Різниця в результатах пояснюється тим, що вчені вимірювали різні речі - сейсмоізмеренія реєстрували рух магми, а вимірювання електропровідності говорило про рух сольових розчинів, які в цих місцях по електропровідності порівнянні з морською водою. Виміри проводилися за допомогою 115 станцій, що посилають радіосигнали частотою від 0,0001 до 0,0664 герц, а результати потім 18 годин оброблялися суперкомп'ютером. Прогнозів про те, коли може статися виверження супервулкану, на підставі цих даних отримано не було.

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Общее·количество·просмотров·страницы

Оцініть блог