суббота, 16 апреля 2011 г.

Віртуальна прогулянка по дну Байкалу


За допомогою цифрових технологій іркутські вчені мають намір зробити прорив у вивченні найглибшого озера планети.


Вчені з Лімнологічного інституту в Іркутську розробляють детальну тривимірну карту байкальського дна. Для її створення на Байкал привезли унікальний багатопроменевої ехолот, за допомогою якого вже просканували південну і центральну частини озера.

У цьому році отримані дані планується доповнити дослідженнями мілководній частині, а також провести зйомку Малого моря, авандельти ріки Селенга, Баргузинської затоки і Північної улоговини. Робота досить непроста, враховуючи, що середня глибина Байкалу складає 744,4 метра, а максимальна, встановлена ​​в 1983 році - 1637 метрів.

До речі

Ідея зробити детальну карту дна найглибшого озера на планеті у іркутських вчених з'явилася давно. Ще 20 років тому вони відлили перший тривимірний макет зі скла. Але відобразити точний рельєф дна на ньому було неможливо. Тепер на допомогу науки прийшли комп'ютерні технології.

Сканування дна відбувається з судна, що рухається зі швидкістю 5-6 вузлів на поверхні озера. Ехолот не потрібно опускати на саме дно, як, наприклад, "Світи". Його досить занурити у воду всього на метр. Сканер здатний все розглянути навіть з такої відстані. У минулому році вдалося пройти приблизно 12 тисяч кілометрів і отримати більше 56 точок глибини Байкалу. Чим їх більше, кажуть вчені, тим докладніше буде карта. Перші ж зображення дозволили виявити 74 нові геологічні структури на дні. Раніше було відомо лише 30 таких об'єктів підводного рельєфу. Серед них - самі справжні вулкани, гори, пагорби, ущелини і русла річок підводних, нафтові крапельниці, бітумні гори і газогідратного поклади.

Основну частину роботи вчені планують завершити цього літа. Поки що важко сказати, скільки часу займе обробка даних для підготовки 3D карти. У 2011 році завершується фінансування проекту. Тепер Інститут або подасть заявку на його продовження, або буде шукати інші джерела коштів, щоб довести справу до кінця. Метою проекту є з'єднання всіх отриманих зображень підводного рельєфу в єдине, тривимірне. Тоді, кажуть вчені, віртуальна прогулянка по дну Байкалу з оглядом всіх його пам'яток стане реальністю.

Автор: Дмитро Мароко

Джерело: http://www.rgo.ru

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Общее·количество·просмотров·страницы

Оцініть блог